Over autogas

Autogas is de meest logische brandstof van dit moment. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Rijden op autogas leidt tot een enorme afname van schadelijke stoffen omdat roetdeeltjes niet voorkomen in autogas. Bovendien vermindert de uitstoot van CO2 met wel 15% in vergelijking met het rijden op benzine!

Inderdaad, autogas rijden is ook nog eens heel voordelig. Vraag het ruim 250.000 automobilisten in ons land. Behalve de lage literprijs krijg je ook nog eens jaarlijks een flinke korting op de houderschapsbelasting als een zogenaamd G3-autogassysteem is ingebouwd. Autogas kan al lonend zijn als je meer dan 12.000 kilometer per jaar rijdt. Bij een tweedehands auto zelfs al vanaf zo’n 4.000 kilometer per jaar!

Autogas is dus dé meest logische brandstof. Ook al dankzij de voortreffelijke rijprestaties die niet onderdoen voor benzine- en dieselauto’s. Dankzij het comfort nu de gastank geen kofferruimte meer in beslag neemt. Of, bijvoorbeeld, dankzij de ruime keus aan populaire modellen. Bovendien: autogas is de minst milieubelastende brandstof die overal in Nederland uitstekend verkrijgbaar is.

Gemeten naar de effecten op de menselijke gezondheid hebben aardgas en autogas de schoonste emissies. Diesel komt er het slechtst vanaf; met name door de veel hogere uitstoot van stikstofoxiden (NOx), fijn stof (PM) en de bijdrage aan de vorming van smog. Wat betreft de milieu-effecten scoort diesel in alle opzichten het slechtst. Auto's op benzine en autogas zijn aanzienlijk schoner, behalve bij de koude start. Aardgas toont gemiddeld de beste resultaten, maar de verschillen tussen aardgas en autogas zijn bijzonder klein. Overigens zal het milieunadeel van een koude start op benzine voor auto's op autogas snel tot het verleden behoren, want met de nieuwste autogassystemen kan zonder problemen op autogas gestart worden. Het klimaateffect van autobrandstoffen is over het algemeen gering en beperkt zich vooral tot de uitstoot van CO2. Die is bij benzine-auto's het grootst; bij dieselauto's en auto's op autogas laag.

Grote voorsprong

Als milieuvriendelijke brandstof heeft autogas niet alleen een enorme voorsprong op benzine en diesel, maar ook op andere milieuvriendelijke brandstoffen als aardgas en waterstof. Autogas is namelijk de enige 'alternatieve' brandstof, die nu al voor tal van auto's beschikbaar is en die overal in ons land verkrijgbaar is.

Verdere verbeteringen

En natuurlijk zitten de fabrikanten van autogasinstallaties niet stil. Inmiddels zijn er autogasinstallaties beschikbaar met nieuwe 'sequentiele' injectiesystemen, die autogas in vloeibare of gasvorm per cilinder inspuiten, waardoor de verbranding nog beter is en de motor nog zuiniger en milieuvriendelijker loopt. Auto's met deze nieuwe systemen voldoen zelfs al aan de Euro5 emissie-eisen, die in 2010 van kracht worden.